top of page

Willem III volvoerde een politieke spin, waarin het volk hem gevraagd had koning te worden. Zo ging het verhaal de overlevering in, het zoete sprookje William and Mary. Adembenemend hoe Machiel Bosman die mythe ontrafelt in een inzichtelijke studie die leest als een wervelende roman.

- Jeroen Vullings in Vrij Nederland

Een buitengewoon spannende geschiedenis, verbeeldingsvol geschreven en knap geconstrueerd. Bosmans ontzagwekkende kennis van het bronnenmateriaal stelt hem in staat om de vele protagonisten sprekend en denkend op te voeren, in directe dan wel in indirecte zin.

- Jeroen Koch in NRC Handelsblad

Ik heb ongelooflijk genoten van dit boek. Er zijn mensen die alleen maar feiten willen en er zijn mensen zoals ik, die willen ook de verhalen eromheen. De Roofkoning heeft beide. Een heerlijk boek.

- Jan Meng in de boekenrubriek van Radio Noord-Holland

Bosman leeft zich in de door hem geportretteerde personen in zoals een romancier zou doen. Laat ze soms zelfs hele stukken aan het woord en wisselt gezichtspunten regelmatig af. Dit alles in een vlotte schrijfstijl en gebaseerd op gedegen historisch onderzoek. Boeiende literaire geschiedschrijving; de moeite van het lezen meer dan waard.

- Anne-Claire Verham, recensent Hebban.nl

Spannend, prikkelend en interessant. Machiel Bosman vertelt het verhaal van de nagenoeg geweldloze invasie voor een breed lezerspubliek in de literaire vorm van een familiedrama.

Het boek is op harde feiten gebaseerd en hoofdrolspelers worden geduid met citaten van tijdgenoten die de auteur vrij gebruikt en in noten gewetensvol verantwoordt.

- Geschiedenis Magazine

In luchtige taal beschrijft Bosman de gebeurtenissen die tot de inval leidden. Met de nodige humor weet hij de aandacht vast te houden in een boek dat toch wel zware kost bevat. Zeer zeker de moeite van het lezen waard.

- Gijs Korevaar in De Republikein

Heel prettig geschreven. De Roofkoning leest als een historische roman, met veel directe rede, met inleving in allerlei personages. Bosman laat het web waarbinnen de prins opereerde prachtig zien. Een bijzonder inzichtelijk boek. Dit smaakt naar meer.

- Radio 1 Nieuwsshow

Bosman noteert dialogen, geeft de gedachten van hoofdrolspelers weer, hanteert flashbacks en bouwt spanning op door informatie pas later te geven. Het boek getuigt van uitputtende en nauwgezette bronnenstudie en lijkt qua opzet sterk op een roman. Het is hierdoor spannend, en hoewel je af en toe moet terugbladeren om het overzicht te houden, leest het toch vlot weg.

- Rob Hartmans in Historisch Nieuwsblad

Bosman heeft puik werk geleverd in de geschiedschrijving van deze Oranjetelg. Het boek is razend informatief en leest simpel weg. Good job!

- Boekenflits.nl

Bosman heeft er in zijn boek voor gekozen de gebeurtenissen in aanloop naar en tijdens Willems invasie van Engeland weer te geven in de vorm van een historische roman. Zijn aanpak doet wat historische verantwoording betreft niet onder voor een regulier geschiedeniswerk, terwijl het leesplezier naar ongekende hoogte wordt gestuwd. Magistraal.

- Wouter van Dijk op geschiedeniswebsite Hereditas Nexus

bottom of page